Registrera domännamn

Har du nyligen skapat en hemsida och funderar nu på att registrera ett domännamn? Eller funderar du fortfarande på om du verkligen behöver en egen domän eller om du ska hålla till godo med webbhotellets längre URL? Oavsett vilket ska vi här gå igenom hur du gör om du vill registrera domännamn, samt förklara varför du bör göra det även om det kostar en slant.

Därför bör du registrera domännamn

När du skapar en webbsida hos ett webhotell får du vanligtvis en webbadress också. Den brukar dock vanligtvis vara lång och relativt krånglig. Det är med andra ord ingen URL som är lätt för någon att komma ihåg eller att lära sig. Om du vill ha en välbesökt sida som är lätt för andra att hitta bör du därför registrera ett domännamn. Det kommer att göra din sida mer lättfunnen. Det förbättrar också din trovärdighet och får dig att framstå som mer professionell. Om du besöker en webbsida som tillhör ett företag eller en organisation tycker du förmodligen att det är en smula märkligt om sidan har ett långt och krångligt namn.

Om det däremot är exempelvis företagsnamnet med .com efter kommer du troligen att finna den trovärdig. På samma sätt tänker förmodligen andra som besöker din sida. Därför bör du överväga att registrera en .com-adress om du kan. Naturligtvis kan du även välja en .se-domän om du hellre vill det. Detta gäller för övrigt inte bara företag och organisationer. Om du till exempel vill bygga upp en välbesökt blogg eller hemsida av annan anledning så är det också enklare med en toppdomän.

Här kan du registrera domännamn

Att registrera ett domännamn är enkelt. Vanligtvis kan det göras via webbhotellet där du har byggt din hemsida. Ibland kan det dock vara så att du får vända dig till ett annat företag för att kunna registrera den domän du vill ha. Ofta är det .com och .se som är de mest eftertraktade toppdomänerna och det är förmodligen dessa du är ute efter också. Läs mer om detta hos www.webhotell.de

Genom att söka på en sökmotor kan du ta reda på vart du kan vända dig för att registrera ett domännamn. Du kan gå in och jämföra priser och se vilka domännamn som är tillgängliga. Ofta går det till på så sätt att du får ange vilket domännamn du vill ha. Du får sedan prisförslag där du kan se vilka ändelser som finns tillgängliga för just det domännamnet, samt vilka priser som gäller beroende på om du väljer .com, .se, .net eller något annat. Ibland kan du välja om du vill betala månadsvis eller per år. Ofta krävs dock en bindningstid på minst ett år.

Att tänka på

Innan du registrerar ditt domännamn finns det några saker som det kan vara värt att tänka på. Försök till exempel i den mån det går att välja ett domännamn som matchar titeln på hemsidan. Om du till exempel har en hemsida som du döpt till Bokklubben, så är det klokt att välja ett domännamn som bokklubben.se eller bokklubben.com. Det gör det lättare att bli hittad i sökningar. Tänk också på att om du har ett företag och vill minska risken för konkurrens, kan det vara klokt att registrera flera domäner som matchar namnet.